احراز هویت چند عاملی (Multi-Factor Authentication)

با پیشرفت فناوری و افزایش استفاده از سرویسهای آنلاین و دسترسی به اطلاعات حساس، نیاز به امنیت بیشتر برای حفاظت از حساب کاربری و اطلاعات شخصی کاربران افزایش یافته است. هرچند رمز عبور تا حدی از داراییهای دیجیتال کاربران محافظت میکند، اما بهتنهایی کافی نیست. مجرمان سایبری خبره با استفاده از تکنیکهای فریب دهندهای مانند فیشینگ و مهندسی اجتماعی بهسرعت این رمزها را مییابند و با همان یک رمز به چند حساب کاربر دسترسی پیدا میکنند. از این رو وجود احراز هویت چند عاملی امری ضروری در تقویت امنیت کاربران می باشد . با این روشاحراز هویت کاربران به شکلی بسیار امنتر از روشهای سنتی انجام میشود و امنیت سامانهها افزایش مییابد.
احراز هویت چند عاملی MFA یا یک لایه امنیتی اضافی برای تایید هویت کاربر اضافه میکند تا از دسترسی کاربران غیرمجاز به این حسابها، حتی زمانی که رمز عبور دزدیده شده باشد، جلوگیری کند. در این روش علاوه بر وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، سامانه نیاز به اعتبار دیگری مانند وارد کردن کد از گوشی همراه، پاسخ به یک سوال امنیتی، اثر انگشت یا تشخیص چهره و ...دارد. از مزایای احراز هویت چند عاملی میتوان به افزایش امنیت، کاهش ریسک سرقت از حساب کاربری ، مقابله با حملات فیشینگ ، تسهیل در تعامل کاربر با سیستم ،. جلب اعتماد کاربران و افزایش دقت اشاره نمود.
در این راستا هوش مصنوعی میتواند در بهبود احراز هویت چند عاملی نقش مهمی ایفا کند. به طور کلی، هدف بکارگیری از هوش مصنوعی در احراز هویت چند عاملی، افزایش دقت، سرعت و امنیت فرآیند احراز هویت است. در این فرآیند هوش مصنوعی میتواند به طور خودکار و بر اساس الگوهایی که از رفتارهای قبلی کاربران به دست میآید، تغییرات ناشی از تقلب در سیستم احراز هویت را تشخیص داده و به مدیران سیستم اعلام کنند .همچنین، در احراز هویت چند عاملی تطبیقی (AMFA)، هوش مصنوعی میتواند با مشاهده فعالیتهای کاربران در طول زمان و توجه به شرایط فعلی، فاکتورهای مناسب احراز هویت را برای کاربر انتخاب نماید.