پایش و مراقبت سلامت در مرزهای سیستان و بلوچستان با کشورهای همسایه، با دقت بالا انجام می شود
همسایگی سیستان و بلوچستان با دو کشور افغانستان و پاکستان که از لحاظ نظام مراقبت از بیماری های واگیر در جایگاه مطلوبی نیستند ضرورت پایش و مراقبت سلامت در مرزها با دقت بالا را دو چندان کرده است.

به گزارش روابط عمومی_ دکتر حبیب غزنوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در کارگاه آموزشی تب دانگ گفت: سیستان و بلوچستان مرزبان سلامت کشور است.استان ما در همسایگی با دو کشور افغانستان و پاکستان که نظام مراقبت بیماری های واگیر در آن ها منسجم و توسعه یافته نیست، که موجب شده تا دقت، حساسیت و تلاش همکاران ما در حوزه بهداشتی چند برابربیشتر از حد معمول باشد.
وی ادامه داد: کنترل و حفظ سلامت مردم ایران در مرزهای شرقی کشور برعهده ماست و تیزبینی و رصد مداوم مرزبانان سلامت باعث شده است تا حد زیادی از بروز بیماری های واگیر در منطقه پیشگیری کنیم. بطوریکه به عنوان مثال در 22 سال گذشته هیچ موردی ازبیماری فلج اطفال در استان سیستان و بلوچستان و کشور گزارش نشده است واین در حالی است که هنوز درکشور پاکستان و افغانستان مواردی از بیماری فلج اطفال شناسایی می گردد.
به گفته دکتر غزنوی نظام مراقبت سندرومیک بیماری های واگیر درمبادی ورودی سیستان و بلوچستان به طور مداوم در حال انجام است.
دکتر غزنوی ادامه داد: وقوع سیل در کشور پاکستان وافزایش شیوع بیماری مالاریا در آن کشور و ورود اتباع غیر ایرانی به استان ، از جمله علل مهم افزایش موارد بروز مالاریا در استان می باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در کارگاه آموزشی تب دانگ بر لزوم آمادگی کامل واحدهای بهداشتی و درمانی جهت رصد پشه ناقل و آمادگی جهت شناسایی و مراقبت از مبتلایان به این بیماری تاکید نمود و گفت: لازم است تا تمامی واحدها و بخش های بهداشتی دانشگاه در آمادگی وهوشیاری لازم باشند.
دکتر غزنوی با بیان اینکه موارد پرشمار ابتلا به تب دانگ در کشور همسایه یک تهدید جدی برای ما محسوب می شود گفت: بایستی با برنامه ریزی و مدیریت هدفمند از این چالش به خوبی عبور کنیم.
وی ابراز امیدواری کرد: برگزاری کارگاه آموزشی تب دانگ سبب تعامل و همفکری بیشتر صاحب نظران شده و با ارائه راهکارها ، هشدارهای مناسب ومداخله و برنامه ریزی جهت اقدام به موقع، مانع از وقوع اپیدمی درسطح کشور شویم.
دکتر خداداد شیخ زاده، معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز گفت: تب دانگ که به آن تب استخوان شکن هم گفته می شود از طریق گزش پشه آئدس منتقل می شود و می تواند در مدت زمان کوتاه تعداد افراد زیادی را مبتلا کند.
وی با بیان اینکه تغییرات اقلیمی و گرم شدن هوا باعث شده است تا حتی مواردی از این بیماری در اروپا نیزمشاهده شود گفت: تا قبل از سال 1970 میلادی تب دانگ در 9 کشور مشاهده شده بود، اما در حال حاضر در 129 کشور جهان از جمله آفریقا، امریکا، مدیترانه شرقی، آسیای جنوب شرقی و غرب اقیانوسیه این بیماری آندمیک است.
به گفته دکتر شیخ زاده در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و بخصوص در فصول بارندگی، باتوجه به ایجاد شرایط مناسب جهت رشد و تکثیر این پشه ها، انتقال بیماری افزایش می یابد.
وی با اشاره به آمار قابل توجه مبتلایان به تب دانگ در کشور پاکستان گفت: در سال 2020 در کشور پاکستان بیش از 25 هزار مبتلا به این بیماری شناسایی شده است.
دکتر شیخ زاده با بیان اینکه پایش مداوم و مراقبت های لازم توسط همکارانمان در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با جدیت در حال انجام است، ضمن هشدار به هم استانی های عزیز گفت: از مردم نیز تقاضا داریم به منظور پیشگیری از گزش پشه آئدس اقدامات خود مراقبتی زیر از جمله خشک کردن آبهای راکد ، جمع آوری لاستیکهای فرسوده و مستعمل در محیط خانه، نصب توری بر روی درب و پنجرهها و هواکش ساختمان، استفاده از وسایل حفاظت فردی مانند خوابیدن زیر پشه بند و...را انجام دهند.
همچنین وی خاطر نشان نمود: افراد درصورت داشتن تب و سایر علائم بیماری شامل سر درد شدید، درد عضلانی، درد استخوانی، درد حدقه چشم، بی اشتهایی، استفراغ، بثورات جلدی و... به نزدیکترین واحد بهداشتی درمانی مراجعه نمایند.
قابل به ذکر است کارگاه تب دانگ روز سه شنبه 28 شهریور ماه با شرکت تمامی متخصصین عفونی، رئیس دانشگاه، مدیران و کارشناسان بهداشتی دانشگاه به همت معاونت درمان در سالن جلسات حوزه ریاست دانشگاه برگزار شد.
روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
comment