جلوگیری از عقبماندگی ذهنی با اجرای طرح غربالگری رایگان فنیلکتونوری برای تمام نوزادان 3 تا 5 روزه در پایگاه های سلامت و خانه های بهداشت
با اجرای طرح غربالگری رایگان فنیلکتونوری در پایگاههای سلامت و خانههای بهداشت، نوزادان از تهدید خاموش عقبماندگی ذهنی نجات مییابند.

به گزارش روابط عمومی – خانم زهرا سرگزی، مدیرگروه بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، اظهار داشت: به منظور پیشگیری از عوارض جبرانناپذیر عقب ماندگی ذهنی، طرح غربالگری بیماری فنیلکتونوری (PKU) به صورت رایگان و الزامی برای تمام نوزادان متولدشده در حوزه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام میشود.
وی با اشاره به اهمیت این بیماری متابولیک ارثی، توضیح داد: فنیلکتونوری یکی از شایعترین بیماریهای متابولیک نوزادان است که در صورت عدم تشخیص و درمان بهموقع، منجر به عقبماندگی ذهنی میشود و خوشبختانه با آزمایش ساده خون در روزهای ابتدایی تولد، میتوان از بروز این عوارض جلوگیری کرد.
خانم سرگزی افزود: برای انجام این آزمایش، تنها چند قطره خون از پاشنه پای نوزاد بین ۳ تا ۵ روز پس از تولد گرفته میشود و به آزمایشگاه ارسال میگردد، تشخیص زودهنگام این بیماری و شروع درمان تغذیهای، امکان رشد طبیعی و حفظ بهره هوشی نوزادان را فراهم میکند.
وی همچنین به وجود کلینیک تخصصی بیماران متابولیک ارثی در بیمارستان علی ابن ابی طالب (ع) زاهدان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، این کلینیک با حضور فوقتخصص غدد اطفال، کارشناسان تغذیه و سلامت روان، به ۳۰ بیمار شناساییشده در استان خدمات رایگان ارائه میدهد.
شایان ذکر است: بیماری فنیلکتونوری در ابتدا علائم ظاهری ندارد، اما در صورت عدم کنترل، باعث تجمع ماده فنیلآلانین در خون و آسیبهای مغزی میشود، اجرای این طرح غربالگری نقش مهمی در کاهش موارد عقبماندگی ذهنی ناشی از PKU در استان داشته است.
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
comment