برگزاری کارگاه بازآموزی بیماریهای منتقله توسط پشه آئدس
کارگاه بازآموزی بیماریهای منتقله توسط پشه آئدس با حضور و تدریس کارشناسان اداره کنترل ناقلین مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت و دکتر نجاتی فوکال پوینت حشره شناسی برنامه کنترل تب دنگ جنوب شرق کشور برای کارشناسان و کلکتورهای حشره شناسی حوزه دانشگاه برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی- دکتر نجاتی فوکال پوینت حشره شناسی برنامه کنترل تب دنگ جنوب شرق کشور با اعلام این مطلب گفت: گسترش جهانی تب دانگ، چیکونگونیا و زیکا به سرعت درحال افزایش است، طغیان های شدید این بیماری ها در جوامع شهری و در اقصی نقاط جهان نگرانی های جدی را در مورد بار این بیماری ها و تهدید آن ها برای سلامتی انسان و امکان پیشگیری و کنترل آن ها به همراه داشته است.
وی گفت: گسترش این بیماری ها با گسترش پراکندگی دو ناقل اصلی آن ها، پشه آئدس اجیپتی ) Aedes aegypti) و آئدس آلبوپیکتوس (Ae. Albopictus) هماهنگ بوده است، پراکندگی هر دو گونه تا حد زیادی توسط تجارت و مسافرت های بین المللی و همچنین تحت تاثیر تغییرات اقلیمی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: در حالی که دامنه پرواز این دوگونه، پراکندگی فعال آن ها را محدود می کند ولی به دلیل دارا بودن تخم های مقاوم در برابر خشک شدن، این دو گونه به طور منفعل در مسافت های طولانی با کشتی و از طریق تجارت بین المللی لاستیک و گیاه لاکی بامبو و همچنین با هواپیما پراکندگی آن ها گسترش یافته است.
دکتر نجاتی افزود: ایران در معرض خطر جدی ورود و استقرار آئدس اجیپتی و آئدس آلبوپیکتوس است، این دوگونه در دهه اخیر دامنه پراکندگی خود را به سرعت در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا گسترش داده ا ند و در حال حاضر یک یا هر دو گونه ناقل در بیشتر کشورهای همسایه ایران مستقر شده اند.
فوکال پوینت حشره شناسی برنامه کنترل تب دنگ جنوب شرق کشور ادامه داد: طی سال های اخیر چندین طغیان مهم تب دانگ و چیکونگونیا نیز در کشور های منطقه رخ داده است، در حال حاضر درمان اختصاصی برای تب دانگ، چیکونگونیا و زیکا وجود ندارد . اگرچه که تحقیقات در زمینه تولید واکسن کماکان ادامه دارد، ولی روش اصلی پیشگیری و کنترل انتقال بیماری های یاد شده مبارزه با ناقلین آن ها است و این دو گونه پشه، ناقلین بیماری تب زرد نیز هستند.
وی با اشاره به این موضوع خاطر نشان کرد عملیات مراقبت و کنترل برای جلوگیری از استقرار پشه آئدس در دست اجراست، وی افزود: با توجه به مناسب بودن شرایط اقلیمی مناطق جنوب و جنوب شرقی کشور، همچنین شمال و شمال غرب ایران برای استقرار دو گونه، لزوم ظرفیت سازی برای مراقبت و کنترل ناقلین از اولویت بسزایی برخوردار است.
دکتر نجاتی افزود: نظر به اینکه ناقل و ناقلین هنوز در این منطقه استقرار نیافته است ولی خطر ورود و استقرار ناقل/ناقلین از طریق مبادی ورودی مانند بنادر دریایی و هوایی، راه آهن و جاده های در ارتباط با کشورها و یا مناطق بومی ناقل و یا ناقلین و همچنین محل های دپو کالاهای وارداتی نظیر لاستیک ( مستعمل و یا نو بدون پوشش) وجود دارد.
گفتنی است: با توجه به وضعیت جغرافیایی، آب و هوایی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ویژه و منحصر به فرد حوزه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و همجواری با کشور پاکستان که بومی بیماری های یاد شده می باشد، کارگاه بازآموزی بیماریهای منتقله توسط پشه آئدس (ناقلین تب دانگ، چیکونگونیاو زیکا) با محوریت اهمیت برنامه مراقبت آئدس-برنامه مراقبت ناقلین تب دانگ در دانشگاه- کلیات بیماری تب دانگ و خصوصیات بیولوژیکی ناقلین آن- روشهای نمونه گیری پشه های آئدس و کاراکترهای تشخیصی ناقلین تب دانگ و تشخیص عملی آئدس ها جهت کارشناسان و کلکتورهای حشره شناسی دانشگاه برگزار شد.
روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
comment