اصول تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: پیــروی از برنامــه غــذایی متنــوع و متعــادل یعنــی تــامین انــواع مختلفــی از مــواد غــذایی بــه تناســب بــا یکــدیگر و مقــادیر کــافی از مــواد مــورد نیــاز بــرای حفــظ ســلامت بــدن توصــیه مــی شــود.

اصول تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: پیــروی از برنامــه غــذایی متنــوع و متعــادل یعنــی تــامین انــواع مختلفــی از مــواد غــذایی بــه تناســب بــا یکــدیگر و مقــادیر کــافی از مــواد مــورد نیــاز بــرای حفــظ ســلامت بــدن توصــیه مــی شــود.
به گزارش روابط عمومی -منیر افتخاری نیا رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان درخصوص اصول تغذيه صحيح در زمان روزه داری گفت: روزه داری بدون رعایت اصول صحیح تغذیه نه تنها ضامن سلامت انسان نیست بلکه می تواند سلامتی را به خطر اندازد وگاهی برخی از روزه داران پس از ماه رمضان دچار عوارضی چون افزایش وزن ، افزایش سطح چربیهای خون، مشکلات گوارشی و.... می شوند، به همین دلیل ضرورت دارد تا نکات تغذیه ای در ماه رمضان مورد توجه قرار گیرد .
وی گفت: توصيه مي شود افراد روزه دار همانند زمانيكه روزه دار نيستند سه وعده غذا بخورند كه اين وعده ها شامل افطار، شام و سحر است اما در ماه مبارك رمضان صرف غذا در دفعات كمتر مثلا" 2 بار در روز نيز اشكالي ندارد و به شرايط جسمي و توانايي فرد بستگي دارد.
وی ادامه داد: در ماه مبارك رمضان نيز مانند هميشه پيروي از برنامه غذايي متنوع و متعادل شامل6 گروه اصلي غذايي (نان و غلات، ميوه ها ، سبزيها، گوشت وتخم مرغ، حبوبات ومغزها ،شير و لبنيات) ضروري است.
به گفته کارشناس تغذیه معاون بهداشتی دانشگاه، با رعايــت تـنوع و تعادل در مصرف غذا نيازهاي تغذيه اي شامل آب، املاح، ويتامين ها، پروتئين و انرژي مورد نياز بدن، تامين مي شود.
وی با اشاره به این نکته که در فاصله افطار تا سحر آب و مایعات فراوان ( حداقل 8 لیوان ) الزمیست، افزود: در ماه مبارک رمضان مصرف غذاهای آماده مثل انواع ساندویچ ، پیتزا و... را کنار بگذارید و حتما از لبنیات کم چرب استفاده کنید، شیر ولبنیات علاوه بر تامین کلسیم و فسفر و بخشی از پروتئین و ویتامینهای گروه B به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
افتخاری نیا افزود: در ایام روزه داری در دوران کرونا به مصرف منابع کافی پروتئین توجه شود زیرا پروتئین برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید- 19 الزامیست.
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در خصوص وعده افطارگفت: افطار را با آب، خرما،کشمش، عسل وبه طور کلی با یک قند طبیعی آغاز کنید خوردن چای کمرنگ ، شیر گرم، فرنی و يــا شير برنج مناسب است و هیچگاه افطار را با آب سرد ، غذاهای سرد و نوشابه گاز دار آغاز نکنید .
وی ادامه داد: آش رشته غلیظ همراه پیازداغ که حاوی روغن زیاد است وبه وفور در ماه رمضان استفاده می شود برای افطار مناسب نیست زیرا موجب سوء هاضمه می شود .به جای آن بهتر است از آش رشته رقیق و بدون روغن استفاده شود و در هنگام افطار مصرف غذاهاي سبك و مختصر شامل گروه هاي غذايي شير و لبنيات (مانند شير و ماست و پنير) ميوه ها و سبزيها و نان و غلات (مانند برنج و نان) توصيه مي شود مانند نان و پنير و سبزي كه يكي از عادات خوب غذايي در اين ايام است .
وی در خصوص اهمیت شام در روزه داری نیز گفت : شام به عنوان یکی از وعده های مهم باید مورد توجه قرار گیرد همانطور که گفتیم افطار باید سبک باشد وپس از آن اقدام به صرف شام نمایید، شام می تواند در برگیرنده گوشت قرمز ویا سفید ، نان وغلات ، لبنیات ، سبزیجات ومیوه ها می باشد بهتر است میوه را در پایان شام یا کمی بعد از آن صرف کرد .
افتخاری نیا، سحری را وعده اصلی غذایی در ماه رمضان عنوان کرد و افزود: سحری نسبت به دو وعده افطار و شام باید وعده اصلی را تشکیل دهد.کمبود بیش از حد انرژی در افرادی که به غلط روزه بی سحری می گیرند سبب کاهش کارآیی روزانه می شود.
وی گفت: همچنین وقتی فرد روزه ی بی سحری می گیرد سوخت و ساز بدن وی به سمت تجزیه ناقص چربی ها پیش می رود که حاصل آن تشکیل ترکیباتی به نام اجسام کتونی است.تجمع این ترکیبات در بدن باعث بوی بد دهان، سردرد و دردهای عضلانی شده و احساس ناخوشی و بدحالی به فرد می دهد.
وی ادامه داد: حذف وعده سحری همچنین منجر به پایین افتادن قند خون می شود که خود موجب کاهش قدرت یادگیری، بی حوصلگی، و خستگی خواهد شد و بهتر است غذاي مصرفي در وعده سحري خصوصيات و ويژگي وعده ناهار را داشته باشد تا از ايجاد گرسنگي در طول روز پيشگيري شود.
افتخاری نیا افزود: مصرف مواد غذايي شيرين در وعده سحري توصيه نمي شود. مصرف این مواد با تحريك انسولين موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتيجه كاهش قند خون مي شوند.
روابط عمومی وامور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
جواد علی احمد
comment