مصرف بالای نمک، یکی از علل افزایش فشار خون
کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه گفت: مصرف کمتر نمک، باعث کاهش فشار خون می شود.

به گزارش روابط عمومی- دکتر مهدیه شیخی کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان فشار خون بالا را قاتل خاموش عنون کرد و اظهار داشت: در بررسی کشوری پیمایش عوامل خطر بیماری های غیرواگیر سال 1400، حدود 32 درصد افراد مورد بررسی مبتلا به فشارخون بالا بودند و 61 درصد افراد از فشارخون بالای خود آگاهی داشتند در حالی که میزان آگاهی از فشارخون بالا در استان سیستان و بلوچستان پایین تر از میزان کشوری و 53 درصد بود.
وی با اشاره به این موضوع که شناسایی بیماران مبتلا به فشارخون بالا از اهداف اصلی پویش ملی سلامت است که می تواند در پیشگیری، درمان و کنترل بیماری های غیرواگیر موثر باشد، ادامه داد: پرفشاری خون یکی از مهم ترین مشکلات سلامت است که می تواند اعضای مختلفی از جمله قلب، عروق خونی، کلیه ها و مغز را تحت تاثیر قرار دهد، پرفشاری خون در هر سنی ممکن است شروع شود ولی بیشتر در دوره میانسالی یا سالمندی آغاز می شود، چون افراد مبتلا به آن هیچ علامتی احساس نمی کنند، هر چند آسیب های جدی در همان زمان به بدن وارد می شود.
به گفته کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه، عوامل ارثی و محیطی بسیاری موجب افزایش فشارخون می شود، بنابراین توصیه می شود با اصلاح سبک زندگی و پیروی از رژیم غذایی سالم و فعالیت جسمی مداوم برای پیشگیری از آن اقدام کرد.
وی با توصیه های تغذیه ای برای پیشگیری و کنترل پرفشاری خون گفت: هموطنان غذاهایی با حداقل چربی اشباع و بدون اسیدچرب ترانس را انتخاب کنید، از غذاهای سرخ شده، گوشت های پرچرب، کیک ها، کلوچه ها و شیرینی خامه ای که چربی بالا دارند دوری کنید و فیبر بیشتری مصرف کنید، فیبر در سبـزیجات، میـوه ها، غلات کـامل و سبوس دار و حبوبات وجود دارد.
وی گفت: سبزی های تازه و متنوع مانند گوجه فرنگی، کلم بروکلی، اسفناج و سبزی های برگی سبز برای سالاد انتخاب کنید و مصرف غذاهای کنسروی که معمولا حاوی نمک بالایی هستند را محدود کنید.
وی ادامه داد: مصرف روزانه لبنیات را در برنامه غذایی خود و خانواده قرار داده و ترجیحا ازشیر، پنیر و ماست بدون چربی یا کم چرب استفاده کنید، نان های سبوس دار مصرف کنید و در صورت استفاده از انواع مغزها (تخمه، پسته، بادام، گردو، فندق، بادام زمینی) نوع بی نمک را انتخاب کنید .
وی افزود: نمک کم مصرف کنید و همان مقدار کم هم، نمک یددار تصفیه شده باشد و در انتهای پخت به غذا اضافه شود و در بیماران قلبی، دیابتی، چاق و افرادی که فشار خون بالا یا چربی خون بالا دارند مصرف حداکثر 3 عدد زرده تخم مرغ در هفته مناسب است، سایر افراد می توانند یک تخم مرغ در روز مصرف کنند و تمامی افراد می توانند یک سفیده کامل تخم مرغ در روز مصرف نمایند .
شیخی افزود: ورزش و نرمش به مدت 30 دقیقه با شدت متوسط هر روز به سلامت قلب شما کمک کرده و فشارخون را کاهش می دهد.
گفتنی است غربالگری دیابت و فشار خون بالا در قالب پویش ملی سلامت تا 15 دیماه در مراکز بهداشتی بصورت رایگان انجام می شود.
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان